Iris de Ruiter-Talapessij
Iris de Ruiter-Talapessij werkt in Gebiedsteam Utrecht Zuidwest. Ze begon in 2018 als stagiaire en kreeg een paar maanden daarna een contract. ‘Ik was net cliënt af, maar had heel veel te bieden. Dat heb ik hier bij Lister mogen ontdekken.’ Iris werkt nu als peer supportwerker.
Iris had als kind een onveilige, onstabiele thuissituatie. Iris: ‘Een gebroken gezin, zoals dat heet.’ Ze was een heftige puber en bracht een groot deel van haar jeugd in verkeerde kringen door. Ze had ook problemen met middelenmisbruik. Op haar 11e zag ze de eerste hulpverleners.
Het ging lange tijd niet goed met haar. Ze stond stil in haar ontwikkeling en wist niet goed wie zij echt was of wat zij wilde. Ze ging wel door. Ze ging samenwonen, trouwde en werd moeder toen ze 23 was.
‘Op het moment dat ik een kindje kreeg, merkte ik dat ik vastliep. Er kwamen een hoop onverwerkte emoties omhoog. Onder andere over een eerdere relatie die niet oké was. Als zestienjarige verloor ik een kindje. Ook dat kwam omhoog, deelt Iris. ‘Ik heb heel lang verborgen dat ik zwanger was. Uiteindelijk heb ik de keuze moeten maken om de zwangerschap te beëindigen. Daar ben ik toen heel snel overheen gestapt. Kop in het zand, dit hoort erbij. Als meisje van 16 kun je zo’n keuze niet overzien. Dit is heel lang een groot geheim geweest.’ Ze leerde zich aan te passen aan verschillende situaties. Haar eigen behoeften en dromen maakte ze ondergeschikt aan die van de ander.
‘Mijn neiging toen ik op mijn 23e vastliep was nog steeds: gewoon doorgaan. Maar ik kwam op een punt dat het niet meer ging.’ Een jaar later zocht ze hulp. Vier jaar lang zag ze diverse therapeuten. Ze werd ook 9 maanden opgenomen. ‘Ik werd me bewust van alles wat ik heb meegemaakt en begon eindelijk te praten.’
Stiekem vroeg ik me wel af waarom ze mij in hemelsnaam wilden hebben.
Werken met eigen ervaring
‘Ik wist het meteen: Dit is wat ik wil.’ Iris rondde haar therapie af met Werken Met Eigen Ervaring. Werken met Eigen Ervaring is een cursus waarin je je oriënteert op het werken met je eigen ervaring.
Ze vond een stageplek bij Lister in het Gebiedsteam Utrecht Zuidwest. ‘Ik kreeg al vrij snel het vertrouwen van het team om zelf langs cliënten te gaan. Dat vond ik best spannend. Het heeft even geduurd voordat ik het vertrouwen zelf iets meer had.
Toen ik een contract aangeboden kreeg zei ik natuurlijk ja. Maar stiekem vroeg ik me wel af waarom ze mij in hemelsnaam wilden hebben. Ik was net cliënt af. Maar ik ben blij dat ik de kans heb gegrepen om als peer supportwerker aan de slag te gaan!’
Ruimte maken voor hen die de wereld weer in willen.
Voordat Iris bij Lister kwam werken, had ze het gevoel dat er geen plek op deze wereld was voor haar en haar kwetsbaarheden. De wereld was niet voor haar. ‘Ik heb veel ulp gekregen. Van groepsgenoten tijdens de opname, behandelaren, de teammanager en collega’s. Dankzij hen kon ik de wereld weer in. Zij zeiden: “Ga maar”. Zij lieten mij mijn kwetsbaarheden zien en hielpen mij mijn krachten te herontdekken.
Dat probeer ik iedere dag in mijn werk te doen: ruimte maken voor hen die de wereld weer in willen. En hen een helpende hand bieden.’
Persoonlijke groei vieren
Voor de zomer haalde Iris haar diploma aan de post-hbo opleiding Verlieskunde. Ze ontwikkelde een training voor collega’s over verlies en rouw. Deze training geeft ze binnenkort aan haar team. Iris is nu ook gebiedsbreed beschikbaar voor individuele trajecten rond verlies.
Op de vraag of ze haar enorme persoonlijke groei wel viert, zegt ze: ‘Ik zou er wel wat meer stil mogen staan. Werken hielp mij, en helpt me nog dagelijks. In mijn eigen proces. Dat vier ik wel. Elk jaar als ik mijn jaargesprek heb. Dan vier ik dat ik ergens onderdeel van uitmaak, dat ik bijdraag aan iets waardevols. Dat heeft heel lang anders gevoeld.’